Ayam Masak Asam (nama aku bagi sendiri)
Sebenarnya resepi ni aku belajar dengan mak mentua aku, xpasti samada ni resepi dari Kedah ke macam mana tapi yang pasti kalau pergi kedai makan kat Kedah, mesti ada lauk ni. Tapi, orang Kedah termasuk mak mentua aku tak guna ayam, diorang guna ikan termenung... kiranya aku improvise resepi ni la sebab kat Terengganu, family aku prefer lauk ni masak guna ayam....yum..yum...
Bahan-bahan
Ayam seekor
bawang putih setengah labu
bawang besar 4 labu (kalau xsuka bawang banyak, kurangkan ikut selera)
halia 1 setengah inci
air asam jawa (ikut selera sendiri nak masam macam mana)
sedikit kiub ayam
sedikit gula @ nisan (mcm gula melaka)
garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Potong ayam ikut selera masing-masing
2. Gaulkan ayam dengan garam kunyit dan gorengkan 3 suku masak (kalau masak sangat, nanti xserap kuah)
3. Mayang bawang putih, bawang besar dan halia pastu tumis sampai naik bau.
4. Lepas tu masukkan air asam jawa, kiub pati ayam, gula @ nisan dan garam secukup rasa.
5. Bila semua perasa dah ikut selera, masukkan ayam...bagi ayam mesra dengan kuah, tutup api dan hidangkan....
Subscribe to:
Posts (Atom)
HAPPY 1ST BIRTHDAY IQSEED HADIFF...
Assalamulaikum and hi to all... We are already towards the end of 2012 but this is my first post for this year...hehehe...i'm not a co...
-
like a dream comes true... i'm now on a very long break enjoying precious time with my family... never expected such opportunities after...
-
Yeayyy...that was my hubby's reaction when the doctor confirmed that our baby is a boy which at first we we've been told by another ...
-
Aziz's Roti John...yummmy..yummy memang sedakkk Petang tadi abah beria duk kat dapur sorang-sorang...pi silau, tengok-tengok tengah asyi...