My Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, March 31, 2011

Alhamdulillah...akhirnya setelah hampir 3 tahun...

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi kerana akhirnya suamiku ditukarkan ke IKM Sik... setelah 2 tahun kahwin dan tinggal berjauhan, kami dapat tinggal bersama. Inilah yang dikatakan rezeki anak...alhamdulillah, syukur sangat-sangat...

Wednesday, March 30, 2011

Alahai Acar Pisang Galle...

Sampai saat ni aku masih belum dapat merasa lauk yang dah dekat sebulan aku idam-idamkan...huhu... acar pisang galle...aku tak pasti apa yang orang lain atau orang negeri lain panggil tapi mak mentua aku kat Kedah panggil pisang ni pisang benggala...kat Terengganu biasalah...dia jadi pendek sket....benggala = galle...hehe... nanti kalau aku rajin, aku pi snap gambar pisang galle ni ok?...

hurmmm...sampai hari ni aku belum berjaya pujuk ummi masak acar pisang galle ni...huhu...ummi kata kandungan aku masih baru...acar tu ade masuk cuka...bahaya....ok..aku terima....pastu aku tanya lagi...bila dh besar nanti?...5 bulan ke, 6 bulan ke? boleh tak? ummi kata ummi tak berani la... sebab kuah dia memang masuk banyak cuka...huhuhuh.......:(...agak-agak...aku merasa tak acar pisang galle ni?....hmmmm

p/s: tak pun, doa-doakanlah ummi ubah fikiran bagi aku makan acar pisang galle ni, nanti aku letak gambar acar pisang galle kat sini.....aku serius ni...hmmm

Monday, March 28, 2011

Kuih Siput Che Ani Duyong

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua... hari ni aku nak share tentang hobi terbaru aku sepanjang cuti ni...gentel kuih siput...hehe. Kuih siput ni sebenarnya ummi aku yang b
uat. Aku jadi excited sebab part yang aku suka tang jadikan kuih tu ke bentuk siput comel menggunakan satu alat plastik segiempat yang ada jalur-jalur kecil...kalau zaman dulu, seingat aku alat tu memang diperbuat daripada kayu dan panjang sedikit dari alat plastik zaman sekarang...

Aku bagi nama kuih siput che ani sebab kui
h ni dah jadi perniagaan kecil-kecila
n ummi aku...asalnya buat untuk makan je tapi bila mak sedara aku datang dan cuba kuih siput ni, dia nak bawa jual kat sekolah dia sebab dia kata sedap..lepas tu, dia terus jadi dealer kuih siput ummi aku...lepas tu, kakak aku pun jual kat sekolah dia gak....sambutan memang menggalakkan. Kalau Kolej MARA Kuala Nerang tu sebelah rumah aku pun, confirm aku pun jual gak...hehe...tapi apa salahnya cuba kan...hehe...na
nti nak bawa la sket balik Kuala Nerang...;)...promosi sket....hehe

Buat kuih siput ni bukannya susah sangat...yang remehnya bab uli doh tu je...penat aku tengok ummi aku uli...pastu ummi akan gunting kecil-kecil pastu barulah gentel guna
alat plastik tu supaya semua saiz siput sama je nanti... ni ade beberapa keping gambar yang aku sempat snap sepanjang buat kuih siput ngan ummi. Malam ni ummi kata kita buat lagi....daaa.


Ni lepas dah gentel jadi kuih siput yang comel...hehe


ni lah alat plastik yang digunakan untuk bentukkan kuih siput tuh...


kuih siput che ani duyong....hehe

Sunday, March 27, 2011

Eh...awok diet ke?

Lepas subuh pagi tadi, aku terus gosok baju untuk ke klinik desa Pulau Duyong, takut ada malas pun ada...tapi sebab minggu lepas dah tak pergi, kena la pergi juga minggu ni...kang bising lak Klinik Kuala Nerang...

Nak dijadikan cerita, rasanya aku macam yang paling awal dah....8.15pg sampai kat klinik dengan umi. kat luar nampak macam sunyi je, bila je masuk, tu diaaa...dah ada dekat 10 orang ibu mengandung tengah menunggu giliran sambil duduk bersimpuh atas karpet...wahh menarik memang macam kat rumah suasana klinik ni... padan muke aku, umi dah cakap pergi awal-awal....huhu...

Aku pun tunggu la giliran yang masa tu paling last antara semua... nak sembang tapi semua dah ada pasangan sembang masing-masing, buat tak peduli je kat aku...yang aku hairan, walaupun klinik ni kat kampung aku tapi tak ada seorang pun perempuan mengandung yang ada kat situ aku kenal...hmmmm...takpelah...mata aku pun melilau la membaca semua informasi yang ditampal di dinding, kat almari, kat meja...semua aku baca sebab bosan...sampai 2-3 kali aku ulang baca....huhu...

Tunggu punya tunggu...sampailah giliran aku...nurse buka je buku merah tu, terus dia kata..."la...awok kene check 3 ni je...ingatkan check perut"...ermmm masa tu menyesal pun ada, napalah tak cakap awal-awal...mesti boleh balik awal....hmmmm...

Dah siap ambil tekanan darah aku, nurse tu suruh naik timbangan.... "Eh, awok diet ke?"... errr...saya makan macam biasa je nurse.... nasib baik tak kena marah.... tapi minggu depan tak boleh turun dah... yang ni aku tak bimbang...jarang sekali beratku turun banyak-banyak kecuali kalau aku berdiet dengan gigihnya....hehe....apa-apa pun, terima kasih nurse, kita jumpa lagi isnin depan yer...

Saturday, March 26, 2011

Lawatan Ke Klinik...

Esok aku dikehendaki menghadirkan diri ke klinik desa Pulau Duyong untuk pantauan mingguan berat badanku...huhu... arahan dari klinik ibu dan anak Kuala Nerang sebab terlalu cepat berat naik...hehe... nurse pesan jangan naik lebih dari 500gm untuk bulan ini tetapi jangan gatal nak diet turunkan berat badan dan sebagai hukuman, aku terpaksa melapor diri untuk ditimbang seminggu sekali untuk pastikan berat aku xnaik melampau lagi...huhu...aku pun hairan macam mana boleh naik mendadak sebab seleraku bukannya ok sangat pun...malam aku tak lalu makan sangat, aku makan pun sebab perut lapar...sebab takut mudaratkan baby....

tak apelah, harap-harap esok berat tak naik dan tak turun...huhu....doakan aku dan baby yer....

Long Holiday in Pulau Duyong...

like a dream comes true... i'm now on a very long break enjoying precious time with my family... never expected such opportunities after joining Kolej MARA Kuala Nerang for almost 4 years now... what is more, i'm now expecting a child ...yeaaaa... 2 years waiting, after our first pregnancy and an operation to remove fibroid from my womb... i'm so happy now, nothing is better than this very moment...:).. just a little feeling of 'less' this week without my hubby...he's in Kedah...something more important to guarantee a prosperous future for us... i miss you abang...;(... but you left me our little one to accompany me...thanks ;;))...double happiness....can't wait to see you next week dear...

here, i have my beloved ummi, abah, chubby tiha and naughty adik... although there are only 5 of us but i'm super happy... got nurul last week for two days but it is more than enough for us to spend sisters' time... and kak g, she'll be back home again next weekend...